/QUI SOM

Som la Comunalitat Urbana de Tarragona, un programa públic que té per objectiu impulsar la creació de projectes d’ajuda mútua i d’economia social i solidària que resolguin necessitats de la ciutat i de les ciutadanes, de la mà del teixit veïnal i associatiu, del comerç local i de les xarxes de suport mutu als barris de Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, la Part Alta i la Part Baixa, inicialment.

Al Fòrum dels Barris hi trobareu formació, l’assessorament, la mentoria, la dinamització, la gestió econòmica, i una infinitat d’accions enfocades a protegir i potenciar l’economia del bé comú de la ciutat des de la intercooperació entre els diferents agents urbans de la ciutat.

Actuem de forma comunitària, per això fem servir les Derives Urbanes com a metodologia d’exploració i la participació. Aquesta metodologia permet, a qui participa, descobrir i intervindre la ciutat utilitzant el cos com a eina principal. Les derives permeten sentir-pensar el territori i redescobrir la ciutat físicament i emocional. Reivindica el dret que tenim totes les persones d’accedir-hi des d’una mirada transversal, tenint molt presents les diferents interseccions per les quals travessen els cossos i les ments.

El Fòrum dels Barri som…

COMERÇ LOCAL I INTERCULTURAL

L’objectiu és promoure dinàmiques d’acció col·lectiva entre els comerços dels barris de la zona nord per a què fomentin la participació i generin xarxes de col·laboració per introduir, promocionar i visibilitzar l’Economia Social i Solidària dins el sector.

ECONOMIES COMUNITÀRIES I TRANSICIÓ ECOLÒGICA

S’emmarca en l’àmbit de l’economia circular i l’optimització de residus. Reflexiona sobre l’impacte dels models de vida com a responsables del canvi ambiental. Treballa per crear dinàmiques de col·laboració i aliances estratègiques que ajudin a construir territoris resilients en zones de fragmentació social amb fortalesa comunitària.

DRET A LA CIUTAT I ANTIRACISME

Posa el focus en els drets socials per forjar iniciatives d’economies comunitàries que generin processos de transició socioecològica i de transició sociocultural a la ciutat. Entenent la transició socioecològica com els riscos ambientals provocats per la societat i la transició sociocultural com les noves relacions que sorgeixen a partir de les diferents identitats de gènere i sexoafectives, migracions i diversitats lingüístiques.

TREBALL DIGNE I FEMINISMES

Treballa per la generació d’espais de coneixement col·lectiu ecofeministes i per la dignificació de la vida a través d’aliances que promouen l’ocupabilitat digna.

ESPORT I CULTURA COM A EINES COMUNALS

Afavoreix la generació de vincles que sumen a vertebrar teixit social a través de la cultura i l’esport enteses com a eines que fomenten la democràcia participativa.

LES COMUNALITATS URBANES

Són un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya destinat a protegir i potenciar xarxes econòmiques urbanes a través de l’economia de proximitat als barris i ciutats. Són una eina més de recuperació econòmica i de reactivació de l’economia productiva i reproductiva, aprofundint en els valors vertebradors de l’economia i la societat catalana (emprenedora, activa, col·lectiva) i afegint-ne d’altres imprescindibles per encarar el futur des d’una mirada transformadora: feminisme, ecologisme, innovació tecnològica i col·laborativa, etc. Hi ha un total de 25 Comunalitats Urbanes a 22 ciutats de tota Catalunya.

COM ENS ORGANITZEM?

La Comunalitat Urbana de Tarragona és un projecte de participació ciutadana que va néixer al 2022 a partir de l’aliança de diferents organitzacions de la ciutat. Aleshores es va comptar amb la participació d’entitats com l’Associació de Veïns i Veïnes La Unió, Bodega Gerard, la cooperativa Gamlab o Tornavís Teatre.

En el projecte 2024-26 són 10 les entitats que despleguen el pla de treball, 7 d’elles ho fan des dels inicis del projecte de Comunalitat Urbana i 3 s’hi han incorporat a partir d’ara.

/CONTACTE

comunalitat@forumdelsbarris.cat

Impulsa

Logo Fòum dels barris

Promou i finança