Fòrum dels barris

Les cooperatives i entitats impulsores de les Comunalitats urbanes són conscients de què suposa el capitalisme de vigilància i la dependència de grans corporacions pel que fa a les eines digitals de treball i comunicació.

Les cooperatives i entitats impulsores de les Comunalitats urbanes són conscients de què suposa el capitalisme de vigilància i la dependència de grans corporacions pel que fa a les eines digitals de treball i comunicació. Per això, moltes d’elles han buscat la manera de proveir-se d’eines lliures i tecnoètiques a través del mercat social amb entitat de l’economia solidària o de mancomunar les eines en projectes associatius o cooperatius. És el cas de cinc comunalitats que han optat per les eines mancomunades de SomNúvol.

Les comunalitats que han apostat fins ara per les eines mancomunades de SomNúvol són Populus Labora de Ripollet (Vallès Occidental), Reus Sud (Baix Camp), Som de Salt (Gironès), La Traginera de Ciutat Vella (Barcelona) i el Fòrum dels barris de Tarragona. El model de SomNúvol és que les persones i entitats usuàries són sòcies de la cooperativa integral femProcomuns i, així, poden participar en la seva governança i en són co-propietàries. Les comunalitats i ateneus es proveeixen de les eines a través d’una de les seves entitats agrupades que es fa sòcia.

A la Comunalitat de Ripollet, Populus Labora treballa en àrees com la cultura, les cures, els residus, la mobilitat i les sobiranies alimentària i energètica. L’Esplai La Gresca, que des de fa temps treballa amb infants i joves dels barris Pont Vell-Tiana i Quatre Cantons de Ripollet, és l’entitat que s’ha fet sòcia de SomNúvol. Reus Sud actua als barris sud de la capital del Baix Camp i té com a eixos cinc sobiranies: energètica, alimentària, residencial, de cures comunitàries i cultural. La cooperativa Icària, que gestiona i dinamitza projectes socials i educatius des d’una mirada transformadora, és l’entitat que s’ha fet sòcia de SomNúvol. Som de Salt, vinculada a l’Ateneu popular de Salt, actua en cinc eixos: cultura, agroecologia, tèxtil, mobilitat i residus. L’Associació Federació d’Entitats Socio-culturals De Salt, responsable de la gestió comunitària de l’Ateneu, és també l’entitat que s’ha fet sòcia de SomNúvol. La Traginera és la comunalitat urbana del barri del Raval de Barcelona i treballa per enfortir el teixit comunitari en sobiranies energètica i alimentària, habitatge, espais comuns i participació. La cooperativa Colectic, molt implantada al barri i que treballa en l’ús de les tecnologies per la transformació social, és l’entitat sòcia de SomNúvol. El Fòrum dels barris és la comunalitat urbana de Tarragona als barris de Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Part Alta i Part Baixa; on actua en l’àmbit del comerç local, el consum conscient, les cures, els drets de ciutadania, la cultura, l’esport i els béns comuns urbans. L’associació La Teulada, xarxa cooperativa que agrupa més de deu entitats de la ciutat, és l’entitat sòcia de SomNúvol.

L’article complet en: https://femprocomuns.coop/comunalitats-urbanes-fan-servir-somnuvol/

.

Categories