Fòrum dels barris

Des del 2022 ha treballat per la creació de xarxes d’intercooperació que fomenten l’ajuda mútua i el bé comú a la ciutat

Fòrum dels Barris, la Comunalitat Urbana de Tarragona, va néixer el 2022 com un nou projecte que impulsava el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya. Des d’aleshores, i durant dos anys, ha desplegat un pla de treball centrat en transformar Tarragona a partir de la protecció i l’impuls de l’economia del bé comú de la ciutat des de la intercooperació i el treball en xarxa entre els diferents agents urbans.

Enguany se centra en donar continuïtat al pla de treball iniciat al 2022, posant el focus en la creació de nous models relacionals entre veïnatge per crear barris més amables per viure. Aquest nou projecte tindrà una durada de 2 anys i pretén consolidar la feina feta fins al moment. D’aquesta manera, els primers dos anys del programa (2022-2024) s’han enfocat a implementar un pla gradual per activar processos comunitaris i ara s’inicia una nova fase (2024-2026) que permetrà aprofundir en el context dels barris per generar noves dinàmiques relacionals.

Actualment, el teixit veïnal s’enfronta a un declivi generacional i a una manca de models relacionals que siguin sostenibles i representatius per a noves migracions i diversitats ètniques i religioses, però hi ha esforços comunitaris per a superar aquestes dificultats.

És per això que, aquest nou projecte es concreta en generar espais de trobada per a abordar necessitats col·lectives, lluitant contra la disgregació urbana, i connectant allò privat, públic i comunitari que comparteixi els valors de l’Economia Social i Solidària. Fòrum dels Barris treballa des d’una mirada inclusiva i decolonial per reconèixer el saber col·lectiu que es genera a partir d’experiències locals i identificar necessitats i oportunitats als barris. Tot plegat amb l’objectiu de transformar la ciutat a partir de les iniciatives col·lectives que sorgeixen cap a una Tarragona més inclusiva i participativa.

Sota el lema “Connectant persones per a transformar la ciutat”, Fòrum dels Barris ha dissenyat el nou pla de treball a partir de 5 eixos de treball específics:
• Treball digne i feminismes
• Comerç local i intercultural
• Dret a la ciutat i antiracisme
• Cultura i esport com a eines comunals de transformació social
• Economies comunitàries i transició socioecològica

Ho treballarà a través de fomentar la capacitat d’agència les persones dels barris perquè siguinagents de canvi i involucrant líders locals clau, organitzacions i institucions en l’objectiu detransformació de la ciutat. Per fer-ho programarà diferents activitats de la mà de les entitats, organitzarà formacions i acompanyarà noves iniciatives amb l’objectiu d’enfortir la xarxa d’organitzacions comunitàries. L’aparició i consolidació de xarxes de suport mutu ajuden a superar millor les dificultats o les crisis socials perquè actuen de forma solidària entre les persones que en
formen part, cercant sempre el bé comú.

En aquesta nova fase, Fòrum dels Barris seguirà treballant a les 4 zones de la ciutat on ho ha fet fins ara, ja que són barris amb els que ja s’ha iniciat el procés i, a més a més, destaquen per tenir un gran potencial de teixit associatiu, cultural i comunitari: la Part Baixa, la Part Alta, Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau.

 

Les tecnicas de Fòrum dels Barris, Aurora, Naret i Nani expliquen l'impacte que ha tingut el programa a la ciutat, al costat del director general d’Economia Social i Solidària, i el Cooperativisme, Juli Silvestre. Les tecnicas de Fòrum dels Barris, Aurora, Naret i Nani expliquen l’impacte que ha tingut el programa a la ciutat, al costat del director general d’Economia Social i Solidària, i el Cooperativisme, Juli Silvestre.

 

Fòrum dels Barris ha impulsat més de 200 actuacions en la primera fase del projecte
Durant aquests dos primers anys de treball, la Comunalitat Urbana de Tarragona ha impulsat un total de 213 actuacions que han permès la creació de nous projectes a la ciutat i la participació de 2003 persones. Concretament ha acompanyat un total de 16 entitats i xarxes d’intercooperació en la seva creació o consolidació, entre les que destaquen l’Associació Bloc23, la plataforma Stop Creuers, l’acadèmia Afrobeats, l’Associació de Dones Africanes de Tarragona, el Casal d’Entitats de Sant Salvador o l’Associació Nous Camins.

L’assessorament a aquestes organitzacions ha afavorit la creació de 29 llocs de treball directes. Durant aquests 2 primers anys destaquen, per exemple, el projecte per a reclamar una ciutat sense barreres arquitectòniques en el que persones de diferents edats s’han ajuntat per a fer propostes d’urbanisme inclusiu que permeti a les persones amb diversitat funcional, moure’s sense dificultats. També han pintat un mural a Sant Pere i Sant Pau per fer visibles les seves propostes. Destaca també el projecte d’impuls del Casal d’Entitats de Sant Salvador, un equipament de gestió público- comunitària que dóna servei a les entitats del barri.

 

El projecte fins al moment ha servit per activar processos comunitaris a partir de més de 200 actuacions i diferents acompanyaments a entitats i xarxes d’intercooperació que han afavorit la creació de 29 llocs de treball directes. El projecte fins al moment ha servit per activar processos comunitaris a partir de més de 200 actuacions i diferents acompanyaments a entitats i xarxes d’intercooperació que han afavorit la creació de 29 llocs de treball directes.

 

Un projecte de comunitat impulsat per 10 entitats de la ciutat
La Comunalitat Urbana de Tarragona és un projecte de participació ciutadana fruit de l’aliança de diferents organitzacions de la ciutat. En la seva primera fase va comptar amb la participació d’entitats com l’Associació de Veïns i Veïnes La Unió, Bodega Gerard, la cooperativa Gamlab i Tornavís Teatre. En l’actual projecte 2024-26 són 10 les entitats que despleguen el pla de treball, 7 d’elles ho fan des dels inicis i 3 s’hi han incorporat a partir d’ara. La Teulada, la Xarxa Cooperativa de Tarragona, és l’entitat que lidera i coordina el projecte. A més a més, s’hi sumen l’Associació Bloc 23, l’Associació Quilòmetre Zero, l’Associació Juvenil Cultural Ariadna, l’Associació de veïns i veïnes de Sant Salvador
i Sant Ramon, la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau, l’Associació Ment i Salut La Muralla, el Centre Social Gata Insubmisa, la cooperativa Àkrida i la Xarxa Antiracista.

A més a més, compta amb la participació i el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) i l’Ajuntament de Tarragona. Tot i així, Fòrum dels Barris és un projecte de ciutat que sempre està obert a la incorporació de noves iniciatives i propostes durant el desenvolupament de les dinàmiques de treball.

El projecte de Comunalitats Urbanes de la Generalitat de Catalunya
Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Forma part del Programa d’Economia Social de la Generalitat. Està conformat per 25 comunalitats desplegades arreu de Catalunya que treballen per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu.

 

Categories