Fòrum dels barris

Aquesta és una de les 22 Comunalitats Urbanes que es despleguen a tot el territori català en el marc del projecte que impulsa el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya

Ara tot just fa un any van néixer les Comunalitats Urbanes, com un nou programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de reactivar l’economia de proximitat als barris i ciutats de la mà del teixit veïnal i associatiu, el comerç local i les xarxes de suport mutu.

Durant aquest any, la Comunalitat Urbana de Tarragona, coneguda com a Fòrum dels Barris, ha impulsat més d’un centenar d’actuacions que han permès la creació de nous projectes a la ciutat i la participació d’un miler de persones. Concretament ha acompanyat un total de 10 entitats i xarxes d’intercooperació en la seva creació o consolidació, que han afavorit la creació de 13 llocs de treball directes.

infografia balanç 1 any fòrum dels barris

Sota el lema “Connectant persones per a transformar la ciutat”, Fòrum dels Barris treballa amb l’objectiu de transformar Tarragona a partir de la protecció i l’impuls de l’economia del bé comú de la ciutat des de la intercooperació i el treball en xarxa entre els diferents agents urbans.

Després d’aquest primer any de Comunalitat Urbana a Tarragona ha assolit desplegar diverses accions. Destaca, per exemple, els projectes d’autoorganització col·lectiva que s’han creat a Interblocs a Sant Salvador per a la millora de la convivència entre els veïns i veïnes, el que estan impulsant persones treballadores de les cures a la ciutat o la xarxa d’artistes que s’està organitzant per a potenciar la cultura a la ciutat. Els comerços de la part alta també han començat a fer assemblees per tractar necessitats col·lectives i impulsar accions conjuntes per dinamitzar el barri i el comerç local. L’aparició i consolidació de xarxes de suport mutu a la ciutat ajuden a superar millor les dificultats o les crisis socials perquè actuen de forma solidària entre les persones que en formen part, cercant sempre el bé comú.

Les properes passes de la Comunalitat Urbana de Tarragona

En aquesta segona anualitat, continuarà amb la dinamització de les xarxes de suport mutu creades i desplegarà alguns dels objectius marcats per aquestes, com per exemple la formació per la professionalització d’artistes de la Xarxa d’Artistes que tindrà lloc el dissabte 20 demaig o l’arrencada de la Xarxa de Comerciants de Sant Pere i Sant Pau, seguint el model de la Part Alta.

Un pas important a la Comunalitat serà l’edició materials informatius i de sensibilització propis que es crearan fruit de les necessitats detectades en els acompanyaments a l’autoorganització col·lectiva. Per exemple, està previst treballar materials específics sobre els drets laborals de les persones que treballen en el sector de les cures.

D’altra banda, durant aquest primer any, des de la Comunalitat Urbana s’ha detectat la situació que viuen moltes ciutadanes de no tindre un fàcil accés al dret d’empadronar-se a la ciutat, cosa que fa que no puguin gaudir dels mateixos drets que la resta de la ciutadania. És per això que des de Fòrum dels Barris s’ha iniciat una nova línia de treball per poder fer incidència política i treball conjunt amb diferents entitats i professionals per tal de revertir aquesta situació.

El projecte de Comunalitats Urbanes

El programa està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballen per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa genera un impacte social i singular, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

Categories